Waar de lage hypotheekrente juist zorgde voor recordaantallen mensen die hun bestaande hypotheek inwisselden voor een voordeligere, zorgt het oplopen van de rente voor een tegengestelde beweging. Ook het totale aantal hypotheekaanvragen was de voorbij maanden kleiner dan in dezelfde periode vorig jaar, meldt Hypotheken Data Netwerk (HDN).

Er werden iets meer dan 142.000 aanvragen voor hypotheken gedaan. “Dat is een daling van 3,2 procent vergeleken met het tweede kwartaal van vorig jaar.” Er werden ruim 8 procent minder aanvragen gedaan voor een hypothecaire lening die niet gebruikt wordt voor het kopen van een huis.

“De renteverhogingen lijken een abrupt einde te hebben gemaakt aan de dominantie van de oversluiters op de hypotheekmarkt sinds augustus 2019”, concludeert HDN, dat zicht heeft op 85 procent van de markt.

Het aantal mensen dat een aanvraag doet voor een zogenoemde bijsluiting – het verhogen van de bestaande hypotheek of een tweede lening afsluiten met het huis als onderpand – blijft volgens HDN nog redelijk op peil.