Terwijl de marktrente afgelopen week zowel daalde als steeg, gingen hypotheekrentes maar één kant op: omhoog. Dat maakt de markt steeds minder gunstig voor starters, terwijl senioren vaak hun oude, lagere rente kunnen meenemen bij een verhuizing.

Wie nu een hypotheek afsluit met Nationale Hypotheekgarantie (NHG) en de rente 10 jaar vastzet, betaalt gemiddeld 4,25% rente. Voor 20 jaar zekerheid betaal je 4,48%. Zonder NHG kom je respectievelijk uit op 4,68% en 4,91%.

Hoge rente

Die hoge rente, samen met de hoge energietarieven, maken dat het vooral voor starters lastig blijft om een woning te vinden, ondanks dat het aanbod op de huizenmarkt flink is toegenomen. Hoewel huizenprijzen in het afgelopen kwartaal zijn gedaald in vergelijking met een kwartaal eerder, moeten zij zowel de hoge hypotheekrente als hoge energieprijzen ophoesten.

Senioren daarentegen kunnen een nieuwe woning vaak deels financieren met overwaarde en mogen in veel gevallen ook hun oude hypotheekrente meeverhuizen. Zij betalen de huidige hoge rente dan alleen over een stuk extra hypotheek als zij dat nog nodig hebben. Soms kunnen senioren die nog een energiecontract met vaste prijzen hebben, dit ook meeverhuizen.

Maandlasten

Van Bruggen illustreert dit met een rekenvoorbeeld, waarbij voor het gemak twee stellen worden gekozen met een bruto jaarinkomen van ieder €40.000. Starters die een huis van €350.000 willen financieren met een hypotheek waarvan zij de rente, met NHG, 10 jaar willen vastzetten, komen op een bruto maandlast van €1722. Netto is dat zo’n €1249, oplopend naar €1347 in het tiende jaar.

Senioren die een huis van €500.000 willen kopen, en daarbij €184.000 aan overwaarde meenemen, een aflossingsvrije hypotheek van €100.000 en een annuïtaire hypotheek van €126.000 meenemen, waarvoor nog 13 jaar 3% rente is vastgezet, hoeven nog maar voor €90.000 een nieuwe hypotheek af te sluiten en betalen alleen daarover de huidige hoge rente. Hun bruto maandlast komt dan uit op €1338, en netto is dat €1034 in het eerste jaar, en €1103 in het tiende jaar.

Overigens staat niet elke geldverstrekker het toe om de hypotheek met lage rente te verhuizen naar een andere woning.