U hoort het waarschijnlijk vaak voorbij komen, maar wat houdt dit nu in?

Als u nu al een hypotheek heeft, betaalt u de bank een bepaalde rente voor een gekozen periode.

Dit kan voor een verschillend aantal jaren. Vaak is het zo, hoe langer u de rente vast zet, hoe hoger de rente is.

De rente verandert bijna dagelijks, dan wel niet wekelijks. Het kan dus goed zijn dat de rente die nu op de markt wordt aangeboden, een stuk lager is, dan de rente die u nu aan uw bank betaald.

Het is daarom ook goed om, net als bij uw energiecontract of uw telefoonabonnement af en toe te kijken of uw hypotheek nog goed bij u past.

Natuurlijk ook niet te vergeten, kan de hypotheek voordeliger? Alles in Nederland wordt steeds duurder en hoe fijn is het dan dat je dan kan besparen op je vaste lasten en voor veel mensen zijn de hypotheeklasten één van de grootste kostenposten.

Wat gebeurt er bij oversluiten?

De huidige geldverstrekker kijkt hoelang uw rente nog vast staat en voor welk percentage.

Als blijkt dat uw rente hoger is, dan de rente die op de markt wordt aangeboden, loopt uw huidige geldverstrekker geld mis.

Dit lossen ze dan op door te berekenen wat zij precies mislopen (het verschil tussen de huidige rente en de rente op de markt x aantal maanden/ jaren die u de rente nog heeft vast staan)

Om erachter te komen met welke boete u rekening moet houden, kunt u het beste een pro forma aflosnota bij uw geldverstrekker opvragen. Hierin wordt de boete genoemd die u zou moeten betalen bij het oversluiten.

Nu hoor ik u denken? Boete? Is het dan wel verstandig om over te sluiten?

Dit moeten we gaan uitzoeken! Samen met u kijken we of het voor u rendabel is om over te sluiten.

Want, ondanks dat u kosten maakt om de hypotheek over te sluiten, moeten deze kosten binnen een afzienbare tijd wel weer terugverdiend worden!