Door de fors gestegen energieprijzen en de oorlog in Oekraïne is het leven in een jaar tijd ruim 10 procent duurder geworden. Het is voor veel mensen aanleiding om rigoureus in hun huishoudboekje te snijden, blijkt uit onderzoek door marktonderzoekbureau Panel Inzicht waar het Algemeen Dagblad vanochtend over schrijft.

Ruim acht op de tien (84 procent) probeert het energieverbruik te minderen, ongeveer dezelfde hoeveelheid doet zuiniger aan met kraanwater (78 procent). Twee derde van de huishoudens neemt andere maatregelen om rond te komen, zoals een goedkopere supermarkt bezoeken.
Korter douchen, goedkopere boodschappen.

Zeven op de tien Nederlanders zet de thermostaat lager, 44 procent pakt minder vaak de auto. En 82 procent van de mensen doucht minder of korter. Ruim een derde (36 procent) besproeit het gazon minder vaak. Bijna twee derde zet de kraan uit bij het tandenpoetsen, en ruim een kwart hergebruikt regen- of restwater.

Daar blijft het niet bij, want bijna zes op de tien Nederlanders bezoekt vaker een discount-supermarkt, zoals Lidl. De helft van de huishoudens zegt eenvoudiger te eten. Het schrappen van vakanties, overslaan van avondjes uit en het opzeggen van abonnementen worden eveneens veelvuldig genoemd.

Poll
Doe jij ook zuiniger aan, nu de inflatiecijfers al maandenlang uit het dak schieten, en met de oplopende energieprijzen die met de winter op komst mogelijk nog verder omhoog gaan? Of ben jij momenteel je woning aan het verduurzamen? Laat het weten in onderstaande Poll.
5
Verduurzamen en bezuinigen

Ben jij aan het bezuinigen? Of ben je je woning aan het verduurzamen?